• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Müzik notalarındaki telif hakkı tuzakları bir şey midir?

Safiye

Yeni Üyemiz
8
Haritalar, sözlükler ve benzerleri bazen , var olmayan bir cadde gibi kasıtlı olarak yanlış bilgiler içeren telif hakkı tuzakları içerir . Bunlardan anlaşılan şu ki, birisi bir eseri intihal edip telif tuzağına dahil ederse bu intihali kanıtlar.
Bu tür telif hakkı tuzaklarının müzik notalarında da var olduğu biliniyor mu?
Bu soruyu soruyorum çünkü bazen kamuya açık müzik düzenlemelerinde notasyonla ilgili tuhaflıklar fark ediyorum:
  • AG ♯ notanın geri kalanı benzer yerlerde A ♭ kullandığında (ve bu, G ♯ ve A ♭ arasındaki ayrımın önemli olmadığı bir piyano notasıdır).
  • Benzer bölümler için farklı parmaklar.
  • Yalnızca molaları etkileyen dinamik göstergeler.
Bunların gerçek bir etkisi yoktur, ancak o kadar tuhaftır ki, bunların yalnızca hata olması pek olası değildir. En iyi açıklamam bunların telif hakkı tuzakları olduğudur. Ve bunlar düzenlemeler olduğundan, telif hakkı tuzağının aslında bir amacı vardır: Örneğin, bir düzenleme olmadan, birisinin (kamu malı) orijinali kopyalamak yerine Pachelbel'in kanonunun düzenlemenizi intihal ettiğini kanıtlamak zor olabilir.
Dikkat edin, bu tuzakların hukuki sonuçlarını ya da iyi bir şey olup olmadıklarını sormuyorum, sadece var olup olmadıklarını sormuyorum.

Haritalarla karşılaştırma pek geçerli değil:

Notalı müzikte tipik korsanlık tehditleri şunlardır:

1. Bir bestecinin bestesini izinsiz olarak notaya almak ve dağıtmak suretiyle çalmak. Besteci ile korsanlığı kanıtlamak veya çürütmek kolaydır: Ya izin aldınız ya da almadınız.
  2. Bir yayıncının notalarını kopyalayarak ondan çalmak (bestenin telif hakkı süresi dolmuş olsa bile). Bu, basılı notaları tarayarak veya PDF'leri kopyalayarak olabilir. Yayıncının telif hakkı beyanlarını gizleme çabasını gösterseniz bile, müzik dizgisinde o kadar çok değişken vardır ki (boşluklar, yazı tipleri, gövde yönleri,...) korsanlığı kanıtlamanın açık olması gerekir.
Haritalarda besteci yoktur; yeryüzünde kimsenin telif hakkı yoktur. Ve bir harita oluşturan herkesin çok benzer sonuçlar elde etmesi kaçınılmazdır. Ayrıca, çalınan harita verilerini kendinize ait gibi görünecek şekilde kolayca yeniden biçimlendirebilirsiniz. Bunu müzik için yapmak daha zordur. Sanırım notaları optik müzik tanıma yazılımıyla işleyebilir, yeniden biçimlendirebilir ve sonuçları yeniden yayınlayabilirsiniz... Ancak bunun müzik yayın şirketleri için büyük bir kayıp olduğundan şüpheliyim (ve eğer bestenin telif hakkı süresi dolmamışsa o zaman siz de hala tip 1 korsanlıktan dolayı yakalanabiliyoruz).

Geri