• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

İman, inanç veya entelektüel onaydan ziyade umuda dayanabilir mi?

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
İnanç ve umut arasındaki etkileşim üzerine düşünüyordum, özellikle de umudun bir dereceye kadar belirsizlik ve entelektüel onay eksikliği ama bir şeyin doğru olması için güçlü bir arzu gerektirdiği durumlarda. Bu noktayı açıklamak için bir örnek olarak, İncil'in vaazına, Hıristiyanlığın vaatlerine ve onun temel ilkelerine ilişkin argümanlara ve kanıtlara maruz kalan bir bireyin şunu ifade edebileceği bir senaryoyu düşünün: "Hıristiyanlığın gerçek olup olmadığını bilmiyorum. doğru ve bunun doğru olma potansiyeline sahip olduğuna kesinlikle inanıyorum (yani, mantıklı ve bunu göz ardı edemem) ve bunun doğru olmasını içtenlikle diliyor ve umuyorum . " Diğer dünya dinlerine karşı daha ikna olmuş hisseden bireyler için de benzer varsayımsal senaryolar hayal edilebilir.

Geleneksel olarak güçlü inançlara dayanan inancı, umuda dayanma ihtimalini kapsayacak şekilde yeniden tanımlamak mümkün müdür? Bireyler inançlarını inanç veya entelektüel onay yerine umuda bağlayabilirler mi, belirsizliği kabul edebilirler mi, ancak umuda dayalı inançlarının eninde sonunda bazı durumlarda gerçekleşeceği arzusuyla bir inanç doğruymuş gibi hareket etmek için umuttan kaynaklanan yeterli motivasyonu bulabilirler mi? gelecekte daha sağlam bir inanca mı evrileceksiniz? Bu incelikli bakış açısının felsefi veya teolojik bağlamlarda tartışılıp tartışılmadığını ve bunun inanç anlayışımızı ve onun umut , inanç ve entelektüel onayla ilişkisini nasıl yeniden şekillendirebileceğini araştırmakla ilgileniyorum .

Düşünmeye değer ek bilgi : Pascal'ın bahsinin uygulanması , daha yüksek bir gücün varlığının belirsizliğiyle karşı karşıya kalan bir bireyin umut dolu bir inancı benimsemeyi seçebileceği bir örnek olarak düşünülebilir. İlahi olanı kesin bir şekilde kanıtlama veya çürütme konusundaki yetersizliği kabul ederken, bu soruya karar veren kişi inanç odaklı bir yaklaşımı tercih edebilir, inancın potansiyel faydalarına yatırım yapabilir (inanç doğruymuş gibi "sanki" hareket ederek) ve aynı zamanda ilahi olanı kabul edebilir. doğası gereği belirsizlik.

İlgili ve önemli bir başka soru da, önceki belirsizliğimize rağmen, yalnızca onun doğru olmasını arzuladığımıza dayanarak bir şeye inanmayı seçip seçemeyeceğimizdir.

Yaygın olarak anlaşıldığı şekliyle inanç, kanıt veya argümandan ziyade manevi inanca dayalı inanç anlamına gelir (veya başka bir deyişle, bu inanca duyulan güvene dayalı inanç, bu biraz döngüseldir, bu güven inandığınız şey tarafından verilmiş olsa bile). içinde).

İmanın bir diğer tanımı ise sadece güvendir. Teistlerin sıklıkla kullandıkları inanç tanımının bu olduğunu söylediklerini duydum, yani Tanrı'ya güvenmek (başka nedenlerden dolayı ona inanabilirler). Bazen bu şekilde kullanılabilse de daha çok bir inancı desteklemek için kullanıldığı görülmektedir. Bunu bu şekilde kullanmak, inancın kendisinin (Tanrı'nın var olup olmadığı) çok daha doğrudan döngüsel olduğunu desteklemek için bir inancın unsurunu (Tanrı'nın özellikleri) kullanmak olacaktır. Ama bu biraz konumuzun dışında.

İnancın başka bir tanımı da dinin kendisidir, ama bu burada pek alakalı değil.

Umut kesinlikle ilk iki tanımı da hesaba katabilir, çünkü eğer bir şey hakkında umudunuz yoksa, bu kayıtsızlığa yol açar ki bu da inanç veya güvene bir şekilde aykırıdır. Ancak iman doğrudan umuda dayanmaz.

Bunun da ötesinde, anlattığınız şey için "iman" kelimesini kullanmak, yeni bir inanç tanımı yaratmak olacaktır.

Kendisi (kısmen veya tamamen) umuda dayanan inanç, sonuçlara başvurma yanılgısı gibi geliyor: Dolabımın Narnia'ya açılan bir kapı olmasını kesinlikle dileyebilirim, ancak bunun durumun gerçekten böyle olup olmadığıyla hiçbir ilgisi yok.

Bunu geriye doğru sayabiliriz: Umudun temel aldığı inançtan ziyade, umudun inanca dayalı olduğunu söyleyebiliriz. İnsan bir şeyin mümkün olduğuna inanabilir ve oradan da onun doğru olduğunu veya gerçekleşeceğini umabilir. Bu umut inancımızı (doğrudan) değiştirmez, sadece belirli bir inanca odaklanırız.

Ayrıca olası olmadığını düşündüğünüz bir olay veya gerçek için önlem almak, örneğin bir kaza durumunda sigorta yaptırmak mantıklı olabilir. Ancak olasılık, güven ve 2 farklı şey; Pascal'ın Bahsini reddederim çünkü güven olarak gördüğüm şey için olasılıksal akıl yürütmeyi kullanıyor (örneğin, arka bahçemde bir tek boynuzlu at olma olasılığının sıfır olduğunu, bazı küçük olmayanların da olduğunu söyleyebilirim). -sıfır güven, olasılığın sıfır olmadığını söylemek yerine; oradaki sıfır olmayan küçük güven, aldığım önlemleri hiçbir şekilde etkilemez , oysa sıfır olmayan bir olasılık, aldığım önlemleri etkileyebilir). Bir olasılığa ulaştıysanız belki farklı bir sonuca varırsınız. Her ne kadar bu kendi başına sizi bunun doğru olduğuna ikna edemese de; sadece önlem almanızı sağlayabilir, mesela biri kendisini ikna edecek şeylere maruz kalabilir ya da şüphelerini bastırabilir.

Geri