• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Uygun sıcaklık ve parlaklık göz önüne alındığında, Yıldız Çevresindeki Yaşanabilir Bölge daha büyük yıldızlar için daha mı büyük?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Güneş'in boyutunun diğer yıldızlarla karşılaştırıldığı bir video görüyordum ve Güneş'ten yüzlerce kat daha büyük yıldızların olduğunu görebiliyordum. Yıldız Çevresindeki Yaşanabilir Bölge'nin sıcaklığa ve parlaklığa bağlı olduğunu anlıyorum. Uygun sıcaklık ve parlaklık göz önüne alındığında, Yıldız Çevresindeki Yaşanabilir Bölge daha büyük yıldızlar için daha büyük mü yoksa zorunlu mu? Bu dev yıldızlardan bazılarının dev Yıldız Çevresinde Yaşanabilir Bölgeleri var mı?

Güneşimiz birkaç milyar yıl içinde devasa bir kırmızı deve dönüştüğünde, yaşanabilir bölgenin de boyutu gerçekten de onunla birlikte büyüyecek. Genellikle birkaç yüz güneş yarıçapına sahip bir AGB (asimptotik dev dal) yıldızına dönüşmesi bekleniyor. Bu aşamada, soğuk bir M-Tipi yıldız olacak, ancak son derece devasa yüzey alanı, güzel bir G2V olmasına rağmen, Güneş'in mevcut enerji çıkışını çok aşarak sıcaklığını telafi edecek.

Bununla birlikte, Jüpiter ve Satürn gibi daha soğuk gezegenler ısınacak ve Güneş'in büyüklüğüne bağlı olarak teorik olarak ılıman hale gelecek veya Dünya'nın mevcut iklimine benzer hale gelecektir. Dünya'ya gelince, eğer tamamen yutulmazsa, yakındaki yüzey tarafından tamamen kavrulacak.

Geri