• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

"Tahran'da Ölüm" hikayesinin kökeni

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Viktor E. Frankl'ın "İnsanın Anlam Arayışı" kitabını ikinci kez okuduğumda, "Bu, akla Tahran'daki Ölüm hikâyesini getirmiyor mu?" şeklindeki hikâyeyi tanıtma şeklinin, bu hikâyeyi kendisinin icat etmediğini ima ettiğini fark ettim. bunu "ortak bilgi" olarak görüyor.

Daha fazla okumak için bu hikaye nereden/başka herhangi bir literatürden?

Hikaye:

Zengin ve güçlü bir İranlı, bir zamanlar hizmetkarlarından biriyle bahçesinde yürüyordu. Hizmetçi, kendisini tehdit eden Ölüm'le yeni karşılaştığını haykırdı. Acele edip aynı akşam ulaşacağı Tahran'a kaçabilmek için efendisine en hızlı atını vermesi için yalvardı. Efendi razı oldu ve hizmetçi ata binerek uzaklaştı. Evine döndüğünde efendi Ölüm'le karşılaştı ve ona şunu sordu: "Hizmetçimi neden korkutup tehdit ettin?" “Onu tehdit etmedim; Onunla bu gece Tahran'da buluşmayı planladığımda onu hâlâ burada bulduğuma şaşırdım," dedi Ölüm.

Hikâyenin benim aşina olduğum versiyonu olan "Samarra'da Randevu"nun mekânı farklı ama diğer açılardan hemen hemen aynı. Bu, W. Somerset Maugham'ın 1933'te " Sheppey " adlı oyununda ortaya çıkan eski bir Mezopotamya efsanesinin yeniden anlatımıdır . Hikaye şöyle devam ediyor:

Bağdat'ta bir tüccar vardı, hizmetçisini erzak alması için pazara gönderiyordu ve kısa bir süre sonra hizmetçi bembeyaz ve titreyerek geri geldi ve şöyle dedi: Efendim, az önce pazar yerindeyken, bir kadın tarafından itilip kakıldım. Kalabalık ve döndüğümde beni iteleyen şeyin Ölüm olduğunu gördüm. Bana baktı ve tehditkar bir jest yaptı, şimdi atını bana ödünç ver, ben de bu şehirden uzaklaşıp kaderimden kaçınayım. Samarra'ya gideceğim ve orada Ölüm beni bulamayacak. Tüccar ona atını ödünç verdi ve hizmetçi ona bindi, o da mahmuzlarını yanlarına sapladı ve atın gücü yettiğince dörtnala koştu. Sonra tüccar çarşıya indi ve beni kalabalığın içinde ayakta görünce yanıma geldi ve şöyle dedi: Bu sabah hizmetçimi gördüğünde neden ona tehditkar bir harekette bulundun? Bunun tehdit edici bir hareket olmadığını, sadece bir sürprizin başlangıcı olduğunu söyledim. Onu Bağdat'ta görünce çok şaşırdım, çünkü bu akşam Samarra'da kendisiyle randevum vardı.
Wikipedia'nın belirttiği gibi, Maugham'ın yeniden anlatımı Babil talmud'u Sukkah 53a'dan geliyor ve bu kez mekânı yine Luz olarak değiştiriyor:

Bir zamanlar Süleyman'ın bakımında iki Kûşi vardı ve bunlar Süleyman'ın kâtipleri olan Şişa'nın oğulları Elihoreph ve Ahyah'dı. Bir gün Süleyman, Ölüm Meleğinin üzgün olduğunu gördü. 'Neden' dedi, 'üzüntülü müsün?' — 'Çünkü' diye cevap verdi ona, 'burada oturan iki Cushite'yi benden talep ettiler'. [Bunun üzerine Süleyman] onları ruhların sorumlusu olarak verdi ve Luz bölgesine gönderdi. Ancak Luz ilçesine vardıklarında öldüler. Ertesi gün Ölüm Meleği'nin neşeli bir ruh halinde olduğunu gördü. 'Neden' dedi ona, 'neşeli misin?' — 'O yere' diye yanıtladı diğeri, 'benden bekledikleri yere, sen onları oraya gönderdin!' Bunun üzerine Süleyman şöyle dedi: 'Kişinin kendisinden ayakları sorumludur; onu arandığı yere götürüyorlar'.
Aynı hikâye İslami edebiyatta da mevcut; mekân bu sefer Hindistan'a kaydırılıyor:

Dā'ūd ibn Abī Hind'den Ebu'l-Şeyh; şöyle dedi: Ölüm Meleği'nin Süleyman (a.s)'dan sorumlu tutulduğu bana ulaştı ve ona şöyle denildi: 'Her gün onun huzuruna gidin ve neye ihtiyacı olduğunu sorun; O halde bunu gerçekleştirinceye kadar onu bırakma.' Onun yanına erkek suretinde girer ve ona nasıl olduğunu sorardı. Sonra şöyle derdi: 'Ey Allah'ın Resulü, bir ihtiyacın var mı?' Eğer: "Evet" derse, bunu yapana kadar onu bırakmazdı; ve eğer 'Hayır' derse, ertesi sabaha kadar onu terk etti. Bir gün yanında yaşlı bir adam varken yanına girdi. [Süleyman] ayağa kalktı ve onu selamladı, sonra [Ölüm Meleği] şöyle dedi: 'Bir şeye ihtiyacın var mı ey Allah'ın Resulü?' Hayır dedi.' [Melek] [yaşlı adama] baktı ve yaşlı adam titredi; Ölüm Meleği oradan ayrıldı ve yaşlı adam ayağa kalktı ve Süleyman'a şöyle dedi: 'Tanrı'nın gerçeği adına sana yalvarıyorum! rüzgara beni taşımasını ve Hindistan topraklarındaki en uzak çamur yığınına (arka) atmasını emret!' Bunun üzerine [Süleyman] bunu emretti ve o onu [oraya] taşıdı.
Ertesi sabah Ölüm Meleği Süleyman'ın yanına geldi ve ona yaşlı adamı sordu. [Ölüm Meleği] şöyle dedi: 'Onun kitabı dün bana geldi; yarın şafak vakti Hindistan topraklarındaki en uzak çamur yığınında onun ruhunu almam gerektiğini söylüyordu; ama aşağıya indiğimde onun orada olduğunu düşünerek onu seninle buldum. Şaşkındım ve ondan başkasını düşünemiyordum; Bugün şafak sökerken yanına indim ve onu Hindistan topraklarındaki en yüksek çamur yığınının üzerinde buldum; titredi ve onun ruhunu (rūh) aldım.'
[ İslam'daki Melekler'den , Celaleddin el-Suyuti'nin el-Haba'ik fi akhbar al-mela'ik'inin çevirisi)]

Geri