Mümkün ama yaygın değil. İnanılmaz derecede acı çeken insanlar çoğunlukla buna bayılmadan katlanırlar. Diğerleri bir damla kan görünce (her seferinde tıp fakültesindeki bir sınıf arkadaşım), bir iğne görünce (acil serviste dikiş atacak bir adam), reşit olmayan bir çocuk görünce bayılıyorlar. yaralanma (kızı evimde küçük bir yaralanma geçiren arkadaşım) veya başka nedenlerden dolayı.
Burada bir tema görüyorsanız, bu cevabın bir parçasıdır.
Nörokardiyojenik senkop (NS) bilinç kaybının en sık nedenidir. Temel olarak bunun anlamı, bayılmanın, sinir sisteminin, kalp atış hızını (venöz genişleme varlığında), kişiyi bilinçli tutmak için beyne yeterli kan pompalanmayacak noktaya kadar yavaşlatmasından kaynaklandığıdır. Bu insanlar genellikle yere düşerler ve kalp atış hızı arttıkça ve beyne daha fazla oksijen gitmesi için daha fazla kan hazır hale geldikçe bilinçlerini yeniden kazanırlar.
Nörokardiyojenik senkop, uygunsuz ve sıklıkla aşırı otonomik refleks aktivitesinden kaynaklanan ve vasküler tonus ve kalp hızının kontrolünde anormallikler olarak ortaya çıkan klinik senkop sendromlarını tanımlamak için kullanılan kolektif bir terimdir. Bunlar arasında karotis sinüs sendromu, vazovagal senkop ve öksürük, yutkunma ve işeme senkopu sendromları yer alır.
Vagus siniri korkuyla (ağrı korkusu dahil) uyarılabilir.
Vagus siniri uyarımı (diğer şeylerin yanı sıra) kalp atış hızında azalmaya ve kalp kası kontraktilitesinde azalmaya neden olur .
Ancak ağrı tam tersi bir etkiye neden olur:
Ağrı sempatik sinir sistemini uyarır, bu da kalp atış hızını (KAH) artırır ve periferik vazokonstriksiyona neden olur.
Aynı zamanda kalp kasının kontraktilitesini de arttırır ( pozitif bir inotroptur .)
Basitleştirmek gerekirse, duyarlı kişilerde hafif korku, vagus sinirini beyne giden kan akışının azalmasına neden olacak kadar uyarır ve bu da bayılmaya neden olur. Ancak ağrı, kalpteki korku kaynaklı vagal etkileri ortadan kaldıran (ve engelleyen) sempatik bir çıktıya neden olur. Adrenalin ve noradrenalin ağrısı ne kadar fazla olursa, kişinin acıdan bayılma olasılığı da o kadar az olur.
Kişisel deneyim:
Acil servis doktoru olarak geçirdiğim yıllar boyunca, hiç kimsenin acıdan bayıldığını (ya da bayılma öyküsü vermediğini) görmedim ve her şiddette her türlü acıyı gördüm.
Son zamanlarda alt bacağımda ciddi (parçalanmış, yer değiştirmiş) bir kırık oluştu. Herhangi bir ağrı tedavisi olmaksızın, bir ortopedi asistanı ertesi gün yapılacak ameliyat beklentisiyle kırığı daha iyi hizalamaya çalışmak için yaklaşık 20 dakika boyunca bacağımı çekti, büktü, itti ve başka şekillerde manipüle etti. (Başarısız oldu.) Sanırım bu şimdiye kadar katlandığım en kötü acıydı ama oldukça uyanıktım.
Sonunda, MVA'da olan ve aracına sabitlenmiş olan ve çekim sırasında her iki alt bacağını da kaybettiği tespit edilen çok deneyimli bir acil servis doktoruyla tanıştım ve onunla çalıştım. Hala ezildikleri için, bayılmasına neden olacak yeterli kan kaybı yoktu ve
kendi kurtarma işlemini sağlık görevlilerine yönlendirdi (acil servis doktorları, sahadaki sağlık görevlilerine sözlü olarak "tıbbi komut" olarak adlandırılan şeyi verir). - ve bayılmadan - sağlık görevlilerine kendi tıbbi komutlarını verdi.)