• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Şeftali ağacının yaşlanması

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Şeftalinin genel olarak uzun ömürlü bir ağaç olmadığını biliyorum. Benimki şu anda yaklaşık 8 yaşında ve bu yılki "mahsul yok" sorununu (hava nedeniyle) saymazsak, iyi gidiyor ve bu yıl hala bazı önemli büyümeler sağlıyor. Sorum şu; şeftali ağacı yaşlandığında bunu nasıl anlarsınız? Üretimi yavaş yavaş mı azalıyor yoksa aniden ölüyor mu? Eğer sorun bir üretim sorunuysa, dalın üzerine aşı yapılabilir mi, aşılayabileceğiniz eski bir kök olabilir mi, yoksa kökler zayıflar ve ağacın değiştirilmesi mi gerekir?

Şeftaliler uzun süre dayanabilir ancak birçok ağacı öldüren pamukçuk ve delicilere karşı eğilimlidirler. Daha az iyi olan ağaçlarımda ya pamukçuk ya da daha sıkıcı sorunlar var. En üstteki yeni sürgünlerin kaç santimetre olduğundan mutsuz olduklarını anlayabilirsiniz. 4 inç ölmeye hazırdır, 8 inç iyi değildir ve sağlıklı bir ağaçta bu üst sürgünlerin 2 ft veya daha uzun olması gerekir.

Ölmek üzere olan sondaların istilasına uğramış ağaçlarımdan bazıları, sondalar yok edildiğinden artık geri geliyor. Kızıl Baron'um beş yıl boyunca topalladı ama geçen yıl nihayet iyi bir büyüme göstermeye başladı.

Genellikle ağaç yaşlanınca düşüşe geçer. Çoğu arka bahçe yetiştiricisi onları ölene kadar saklar. Yaşlı bir ağaca, canlılığını korumasına yardımcı olması için fazladan N verebilirsiniz. Çoğu ticari yetiştirici, yenilerini dikmek yerine eski ağaçları tutmanın fırsat maliyetini tartıyor, bu nedenle ağaçları daha erken kesme eğilimindeler (genellikle burada yaklaşık 12 yıl kadar).

Şeftali ağaçları çok daha uzun yaşayabilir. 25 yıla kadar yaşayan birini gördüm. Eski şeftali anaçlarına aşı yapılmasını tavsiye etmem, her ne kadar eski ölü elma ağaçlarından elma filizlerinin çıkıp verimli hale geldiğini görsem de, şeftali ile deneyeceğimi sanmıyorum. Şeftalilerin yeniden dikilmesi kolaydır ve oldukça hızlı bir şekilde üretime girer.

Yazdıktan sonra Scott'ın yanıt konusunda beni geride bıraktığını görüyorum.

Eskiden anlamının düşük güç olduğunu düşünüyorum ve aşı hiçbir yere varmadığı için gücü azalan bir ağaca aşılama yapmak zaman kaybı olabilir.

Evet, bir ağaç gücünü kaybettiğinde bunu yukarıdan aşağıya, sürgünlerden köklere kadar kaybetme eğilimi gösterir. Ancak bazen her ikisini de daha güçlü bir şeye aşılayarak yeniden canlandırmak mümkündür; belki de erik fikriniz bu etkiye sahiptir. Yaşlı elma ağaçlarında çok sık işe yaradığını gördüm.

25 yaşında, 15 yıl önceki kadar güçlü bir Madison şeftalim var ve muhtemelen aşılayabilirim, ancak ağacın daha uzun süre faydalı olmaya devam edeceği ek sigorta amacıyla daha genç ağaçları kullanmaya devam etme eğilimindeyim.

Bir şeftalinin ömründe çeşitliliğin çok önemli olduğu görülüyor. Bazı çeşitler çok eski ahşaptan yeni ahşap üretmeye devam ediyor, çoğu ise bunu yapmıyor. Kısır çöreği alamayanlar ağacın ortasında sürgünlerin olmadığı yerleri etkiler. Bu da onları uzay açısından giderek verimsiz hale getiriyor.

Geri