• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Sanat objektif olarak değerlendirilebilir mi?

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Bu sorunun muhtemelen birçok kez sorulduğunu biliyorum, gerçekten üzgünüm, ama bu biraz farklı olabilir.

Bildiğimiz gibi sanat, insanların kendilerini ifade etmesinin basit bir yoludur. Başkaları üzerinde bir izlenim bırakmaya çalışmak için hayal gücünü ve çeşitli beceri ve tutkuları kullanmak.

Bütün mesele şu ki, her insan için farklı. Hatta aynı kişinin bunu hayatının farklı zamanlarında deneyimlemesi bile farklıdır. Kişinin bakış açısı sanatın değerlendirilmesinin bir parçasıdır ve tanımı gereği özneldir.

Ancak bu öznelliği uygularsak bazılarının "X, Y'den daha iyi çünkü X'i daha çok seviyorum" demesi yanıltıcı değil mi? Bu tür bir ifadenin "totolojik yanılgı" olarak kabul edilebileceğini söyleyen bir video gördüm; bu, ilk etapta neyin kanıtlanması gerektiğini varsaydığınız yerdir.

O halde iki sorum şu olacak: 1-Sanatın öznel olduğunu söylersek döngüsel, yani totolojik akıl yürütmeden nasıl kaçınabiliriz?

2-sanatta nesnellik ve öznellik açısından... sanatın fenomenolojik algısının nesneleştirilmesi mi, yoksa bireysel bir algı ve düşüncenin rasyonelleştirilmesi mi?

Genel olarak, gerçek fikirlerini(1) paylaşmak için açıkça konuşan insanlar, bir sanat eserinin yüksek kalitede olduğunu söylediklerinde, bunun anlamı şudur...

• insanların genel olarak sevdiği türden bir şey
  • sanatçının yüksek düzeyde teknik yeterliliğini ortaya koyuyor
  • sanatçının yaratıcılığını veya yeniliğini ortaya koyar
Bunlar prensipte ölçülebilirdir.

• İnsanlara anket yapın. Çoğu gerçekten bundan hoşlandıklarını mı bildiriyor?
  • Bir deney yapmak. Rastgele seçilmiş büyük bir insan örneğinden kaç tanesi doğrudan kopyası olmayan benzer bir şey üretebilir (başka bir insan örneğine göre)?
  • Daha önce buna benzer bir şey yapılmış mıydı? Mevcut tarihsel kanıtlar göz önüne alındığında, sanatçının sanatı yaparken buna atıfta bulunmuş olması muhtemel mi?
Dolayısıyla aşağıdaki cümleler duyunca şaşırılmayacak türdendir:

"Bu tabloyu beğenmedim ama yüksek kalitede olduğunu söyleyebilirim."

"Bu sanat çok berbat. Sanatçı teknik olarak yetenekli ve yaratıcı, ancak yalnızca kedi yavrusu yiyen örümcekleri çiziyor."

"Bu sanat berbat. Dağınık bir çocuğun, onu el işi boyalarıyla yalnız bıraktığınızda yapacağı bir şeye benziyor."

"Bu sanat güzel ama sanatçı yine de Raphael'in fazla türevi. Kendi tarzını bulduğunda sanatı harika olacak."

Ancak aşağıdaki cümle o kadar tuhaf olurdu ki, konuşmacıda bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz:

"Bunu herkes yapabilirdi, sanatçının bahsedecek bir yeteneği ya da özgünlüğü yoktu ve neredeyse hiç kimse bu sanatı sevmeyecek, ama bence bu sanat yüksek kalitede çünkü bana ve yalnızca bana hoş bir duygu veriyor."

1. ... doğru sanat türü hakkında doğru insanın ne söylemesi gerektiğini söyleyerek arkadaşlarını etkilemeye çalışmak yerine .

Geri