Yeni dijital araçlar, yazılımın sistem donanımı üzerinde işlemci, bellek, depolama vb. öğelerinin bölünmesine izin veren bir katman oluşturduğu sanallaştırma örneğinde olduğu gibi, şirket içindeki çalışmalara yeni faydalar eklemeye devam ediyor. birkaç sanal sistem.
Bu, fiziksel donanımın daha verimli kullanılmasıyla sonuçlanır ve bulut bilişimin temelini oluşturur.
Sanallaştırma, yalıtılmış çalışma alanlarının herhangi bir uyumlu bilgisayarda başlatılmasına olanak tanır. Tüm bunların anlamı, birden fazla sanal makineden oluşan sanal bir bilgi işlem ortamıdır , böylece sistemin kaynakları en üst düzeye çıkarılır ve performans optimize edilir.
Temel konseptler
Sanallaştırmanın temel kavramları dahilinde, fiziksel cihaza ana bilgisayar adı verilir ve sanal makineler veya VM'ler olarak adlandırılan farklı sanallaştırılmış kaynakların barındırılmasından sorumludur .Bu sanal makineleri yönetmek için ana makineye sanallaştırma yazılımının yüklenmesi gerekir. Bu yazılım iki tür olabilir: yerel ve barındırılan.
- Yerel sanallaştırma yazılımı aynı zamanda doğrudan ana bilgisayar donanımı üzerinde çalışan bir işletim sistemi görevi de görür.
- Barındırılan sanallaştırma yazılımı. Bu, ana bilgisayar işletim sisteminin üstünde çalışır.
Diğer temel unsur , rolleri sanallaştırma katmanını oluşturmak olan ve VM'leri koordine etmekten sorumlu olan hipervizörlerdir . Her sanal makineye ihtiyaç duyduğu kaynakları atar ve ana sunucunun fiziksel donanımına erişime izin verirler.
Sanallaştırma kategorileri
Sanallaştırma farklı kategorilere ayrılabilir ve bunların arasında şunları vurgulayabiliriz: Merkezi sunucunun kişiselleştirilmiş masaüstü bilgisayarlara izin verdiği anlamına gelen masaüstü sanallaştırma ve bir ağın bant genişliğini farklı bağımsız kanallara bölen ağ sanallaştırma .Bunların yanı sıra , uygulamaların donanımdan ve işletim sisteminden bölümlenmesinden sorumlu olan yazılım sanallaştırma ve ister bireysel sunuculara ister bağımsız depolama birimlerine kurulu olsun, ağdaki tüm depolama aygıtlarına erişilmesine ve tek bir depolama cihazı olarak yönetilir.
Diğerlerinin yanı sıra veri sanallaştırma , CPU (merkezi işlem birimi), GPU (grafik işlem birimi) veya bulut sanallaştırmadan da bahsedebiliriz .
Sanallaştırmanın avantajları
Sanallaştırmanın bir şirketin süreçlerine sağladığı birçok avantaj vardır:- Maliyet düşürme. Bu, ekipman, alan ve tüketim açısından önemli bir tasarruf anlamına geliyor.
- Daha basit yönetim. Fiziksel sistemleri yazılım tanımlı sanal makinelerle değiştirmek, bunların kullanımını ve yönetilmesini kolaylaştırır.
- İzleme imkanı . Sanal makinelerin davranışını izlemenizi sağlar.
- Donanım performansını ve verimliliğini artırır.
- Yedekleme süreçlerini iyileştirir.
- Uygulamaların ve kaynakların daha hızlı ve daha çevik dağıtımı .
- Kesinti süresini azaltır veya ortadan kaldırır .
- Daha fazla güvenlik. Siber suçluların dosyalara erişmesini ve onları daha hızlı yedeklemesini zorlaştırır
Sanallaştırma ve Bulut Bilişim
Sanallaştırma ve bulut bilişim , soyut kaynaklardan kullanışlı ortamların yaratılmasını ifade eden iki kavramdır .Sanallaştırma basitçe bazı fiziksel bileşenlerin sanal bir bileşenle değiştirilmesidir; bulut bilişim ise bir ağ üzerinden veri gönderen birden fazla bilgisayarı veya donanım parçasını içeren belirli bir bilgi teknolojisi (BT) yapılandırmasını ifade eder.
Sanallaştırma , bulut sağlayıcılarının kullanıcılara mevcut fiziksel donanımla hizmet vermesine olanak tanıdığından, bulut bilişimin temelini oluşturur . Bu sayede bulut kullanıcıları ihtiyaç duydukları bilgi işlem kaynaklarına sahip olabilirler.
Sanallaştırmanın dezavantajları
İspanya'nın ulusal siber güvenlik enstitüsü Incibe'nin işaret ettiği gibi, sanallaştırmanın birçok avantajından daha önce bahsetmiş olsaydık, bazı dezavantajlarını da eklemeliyiz .Başlıca dezavantajlarından bazıları şunlardır:
- Performansta azalma . Sanal makinelerin çalışması için cihaz kaynaklarını tüketen sanallaştırma yazılımının çalıştırılması gerektiğinden her zaman bir performans kaybı yaşanacaktır.
- Donanım sınırlamaları . Yalnızca sanallaştırma yazılımı kullanılabilir.
- Aşırı sayıda sanal makine . Donanım kaynaklarına yatırım yapmaya gerek olmadığı için sanal makinelerin sayısı büyük ölçüde artırılabilir, bu da öngörülmediği takdirde yönetim ve güvenlik sorunlarının artmasına neden olabilir.
- Merkezileşme . Tüm sanal makinelerin aynı cihaza yerleştirilmesinin, ana bilgisayar sorunu olması durumunda hizmetlerin sürekliliğini tehlikeye atması riski vardır.
- Finansal yatırım . Sanallaştırma yatırımı yapmak isteyen firmalar gerekli donanım kaynaklarına sahip değilse finansal yatırım yapmak zorunda kalacaklardır.