• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Mezolimbik bölgede dopamin salınımını doğrudan engellemek mümkün olabilir mi?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
(İlacın neden olduğu) psikozun tedavisi hakkında düşünürken aşağıdaki düşüncelere sahibim.

İlaç kaynaklı psikoz, psikoz yaşayan hastaların %25-50'sini oluşturur. Bununla birlikte tedavi seçeneklerinin esas olarak ilaç kullanımından bağımsız olarak psikozu hedef aldığı ve tedavinin dopamin hipotezine dayandığı görülmektedir .

Dolayısıyla ana tedavi seçeneği, şizofreninin pozitif semptomlarına, örneğin işitsel halüsinasyonlara neden olabilen D2 hiperaktivite semptomunu tedavi etmek için mezolimbik bölgede D2'yi bloke etmektir.

Benim düşünceme göre, madde (kötü) kullanımı mezolimbik bölgede dopamin salgılıyor ve D2 hiperaktivitesine neden oluyorsa, salınan dopamin de D1,3,4 hiperaktivitesine neden olmalı ve bu da başka yan etkilere neden olabilir.

Merak ediyorum, neden başlangıçta dopaminin o bölgede salınmasını engellemek yerine aşırı miktarda salınan dopaminin D2 üzerindeki etkilerini engelliyoruz? Yoksa bu ek sorunlara yol açar mı?

THC, MDMA, Psilosibin, LSD, Kokain, DMT vb. eğlence amaçlı ilaçları aldığınızda dopamin salınmasına neden olan bir mekanizma olabilir mi?

İyileştirilmiş bir stratejinin ilaca bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotiklerin etkinliğini artırabileceğini düşünüyorum.

Çözüm
Bir ilacın beynin yalnızca belirli bir alanını etkilemesini istiyorsanız seçenekleriniz şunlardır:

1. İlacın yerel olarak teslim edilmesi
  2. Yalnızca belirli bir yerde bulunan belirli bir reseptörü etkileyen çok spesifik bir ilaç kullanmak
Bunlar tek fiziksel olasılıklardır. Seçenek (2) için önemli bir biyolojik kısıtlama vardır: bu yöntem yalnızca belirli hedef konumda gerçekten belirli bir reseptör bulunması durumunda makuldür. Hedef bölgedeki reseptörlerde başka bir şey de bulunursa hiçbir ilaç keşfi size yardımcı olamaz; mükemmel ilaç ikisini de etkileyecektir.

D2 reseptörleri yalnızca mezolimbik bölgede bulunmaz. Wikipedia'dan bunları bulmayı bekleyebilirsiniz:

striatum, substantia nigra, ventral...
Bir ilacın beynin yalnızca belirli bir alanını etkilemesini istiyorsanız seçenekleriniz şunlardır:

1. İlacın yerel olarak teslim edilmesi
  2. Yalnızca belirli bir yerde bulunan belirli bir reseptörü etkileyen çok spesifik bir ilaç kullanmak
Bunlar tek fiziksel olasılıklardır. Seçenek (2) için önemli bir biyolojik kısıtlama vardır: bu yöntem yalnızca belirli hedef konumda gerçekten belirli bir reseptör bulunması durumunda makuldür. Hedef bölgedeki reseptörlerde başka bir şey de bulunursa hiçbir ilaç keşfi size yardımcı olamaz; mükemmel ilaç ikisini de etkileyecektir.

D2 reseptörleri yalnızca mezolimbik bölgede bulunmaz. Wikipedia'dan bunları bulmayı bekleyebilirsiniz:

striatum, substantia nigra, ventral tegmental alan, hipotalamus, korteks, septum, amigdala, hipokampus ve koku tüberkülü
Ekleme varyantları var ancak mezolimbik bölgelere özel olanın farkında değilim.

Bu sizi yerel teslimatla bırakıyor. Yerel teslimatı bir tüp ve şırıngayla yeterince basit bir şekilde yapabilirsiniz: tüpü istediğiniz beyin bölgesine yerleştirin, ilacınızı şırınganın içine koyun. Ancak bunu bir laboratuvar hayvanı yerine bir insanda kullanmak istiyorsanız, kafatasına bir delik açmanın ve uzun süreli bir kateter bulundurmanın olası yan etkilerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu prosedürler acil ve aşırı durumlarda yapılmaya değer olabilir, ancak çoğu durumda uygulanabilir bir çözüm olmayacaktır. Tüpün hareket etmesi halinde beyin içindeki enfeksiyon riski ve çevredeki beyin dokusuna doğrudan zarar verilmesi riski çok büyük olacaktır. Ayrıca kateterinizi bozacak ve sonunda tıkayacak bir bağışıklık tepkisiyle de uğraşmanız gerekecektir. Bütün bunlar, eğer istediğinizi yapmanın (özellikle mezolimbik yapılardaki D2 reseptörlerini hedef alarak psikozu önlemek) mümkün olup olmadığı sorusuna cevap vermek istiyorsanız, muhtemelen hayvan modellerinde başlamanın yolu budur: antagonistinizi fiziksel olarak ona teslim edin. hedef beyin bölgesi.

Kanser tedavileri için araştırmacılar, antikorların kullanılması gibi hedefe yönelik ilaç dağıtımına yönelik diğer seçenekler üzerinde çalışıyorlar . Buradaki fikir şu; elinizde tüm hücreler için toksik olan bir ilaç olsa da, kanser hücresindeki bir şeye bağlanan bir antikor kullanırsanız, kanser hücrelerinin maruz kaldığı toksinin konsantrasyonu, hücrenin geri kalanından çok daha yüksek olur. vücut. Bu, kullanım durumunuz için teknolojik olarak makul olabilir, ancak kapsamlı bir araştırma olmadan muhtemelen gerçek bir çözüm olmayacaktır (özellikle hedef alanlarınıza bağlanan bir antikor bulmanız gerekecektir) ve bir antikorun uygulanmasıyla ilgili risklerin ve sorunların değerli olup olmadığı belirsizdir. amacın için. Amacınız uyuşturucunun neden olduğu psikozdan kaçınmaksa, ilk etapta psikoza neden olan ilaca maruz kalmaktan kaçınmak çok daha kolay olacaktır.

Çözüm
Geri