Klinisyenlerin (dahiliye veya psikiyatrist) bilinen psikolojik durumlarının, koydukları teşhisleri, yanlış teşhisleri ve teşhisleri nasıl etkilediğine dair herhangi bir araştırma yapıldı mı?
Ve bununla bağlantılı olarak, yukarıdakileri kontrol etmek için herhangi bir ortak bilinçli çaba sarfedildi mi?
(Ayrıca tıbbi, psikolojik olmayan koşulların yukarıdakileri nasıl etkilediğini de merak ediyorum, ancak bu tam olarak konumuzla ilgili değil, bu yüzden şimdilik bunu psikolojik sorunlarla sınırlandırıyorum.)
Daha da önemlisi, "kişinin bir şeyi bilmesi mi gerekiyor" yoksa bir konuda kişisel deneyim eksikliği mi daha iyi bir objektiflik sağlıyor?
Ve bazı bozukluklar (daha geniş toplum içinde uyumsuz) klinik ortamda açıkça iyi mi, hepsi zararlı mı, yoksa X bozukluğu olan kişiler Y bozukluğu üzerinde uzmanlaşmalı ve Z bozukluğu olan hastaları tedavi etmekten kaçınmalı mı?
Açıkçası, A havuzunun aslında psikiyatrist olmasına gerek yok. Pratisyen hekimlere, onkologlara, cerrahlara vb. uygulanabilir.
Ve bununla bağlantılı olarak, yukarıdakileri kontrol etmek için herhangi bir ortak bilinçli çaba sarfedildi mi?
(Ayrıca tıbbi, psikolojik olmayan koşulların yukarıdakileri nasıl etkilediğini de merak ediyorum, ancak bu tam olarak konumuzla ilgili değil, bu yüzden şimdilik bunu psikolojik sorunlarla sınırlandırıyorum.)
ne tür çalışmalar demek istiyorum
Aşağıdakine benzer bir çalışma öngörüyorum ve benzer çalışmaların neler bulduğunu merak ediyorum:- iki pratisyen klinisyen havuzu seçilir (ikisi arasında rastgele bölümleme yapılarak),
- A havuzundaki herkes, mevcut psikolojik bozukluklar açısından, B havuzundan rastgele seçilmiş birden fazla kişiden oluşan bir alt grup (örneğin üç) tarafından taranır,
- A havuzundaki her klinisyenin mesleki (tanısal) geçmişi gözden geçirilir ve
- deneyci, klinisyenlerin kendilerindeki zihinsel bozukluklar ile bu bireylerin teşhis etme/yanlış teşhis koyma eğiliminde oldukları bozukluklar (duyarlılık ve özgüllük) arasındaki korelasyon kalıplarını arar.
ne tür (istatistiksel olarak anlamlı) sonuçları merak ediyorum
Peki, örneğin, NPD'si olan (iki bozukluğu rastgele seçmek için) klinisyenler, NPD'si olmayanlara göre depresyonu daha sık teşhis etme eğiliminde midir? Ve depresyon tanısı koyduklarında hastaları için daha olumlu prognoza mı yoksa daha az olumlu prognoza mı sahip oluyorlar? Önerileri nelerdir? Peki tavsiyeleri ne sıklıkla iyi sonuç veriyor, yoksa kötü sonuç veriyor? Bu son derece spesifik bağlamda hangi zihinsel özellikler uyumlu ve uyumsuzdur?Daha da önemlisi, "kişinin bir şeyi bilmesi mi gerekiyor" yoksa bir konuda kişisel deneyim eksikliği mi daha iyi bir objektiflik sağlıyor?
Ve bazı bozukluklar (daha geniş toplum içinde uyumsuz) klinik ortamda açıkça iyi mi, hepsi zararlı mı, yoksa X bozukluğu olan kişiler Y bozukluğu üzerinde uzmanlaşmalı ve Z bozukluğu olan hastaları tedavi etmekten kaçınmalı mı?
Açıkçası, A havuzunun aslında psikiyatrist olmasına gerek yok. Pratisyen hekimlere, onkologlara, cerrahlara vb. uygulanabilir.