• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Klinisyenler kendi zihinsel bozukluklarını nasıl kontrol edebilirler?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Klinisyenlerin (dahiliye veya psikiyatrist) bilinen psikolojik durumlarının, koydukları teşhisleri, yanlış teşhisleri ve teşhisleri nasıl etkilediğine dair herhangi bir araştırma yapıldı mı?

Ve bununla bağlantılı olarak, yukarıdakileri kontrol etmek için herhangi bir ortak bilinçli çaba sarfedildi mi?

(Ayrıca tıbbi, psikolojik olmayan koşulların yukarıdakileri nasıl etkilediğini de merak ediyorum, ancak bu tam olarak konumuzla ilgili değil, bu yüzden şimdilik bunu psikolojik sorunlarla sınırlandırıyorum.)

ne tür çalışmalar demek istiyorum​

Aşağıdakine benzer bir çalışma öngörüyorum ve benzer çalışmaların neler bulduğunu merak ediyorum:

• iki pratisyen klinisyen havuzu seçilir (ikisi arasında rastgele bölümleme yapılarak),
  • A havuzundaki herkes, mevcut psikolojik bozukluklar açısından, B havuzundan rastgele seçilmiş birden fazla kişiden oluşan bir alt grup (örneğin üç) tarafından taranır,
  • A havuzundaki her klinisyenin mesleki (tanısal) geçmişi gözden geçirilir ve
  • deneyci, klinisyenlerin kendilerindeki zihinsel bozukluklar ile bu bireylerin teşhis etme/yanlış teşhis koyma eğiliminde oldukları bozukluklar (duyarlılık ve özgüllük) arasındaki korelasyon kalıplarını arar.

ne tür (istatistiksel olarak anlamlı) sonuçları merak ediyorum​

Peki, örneğin, NPD'si olan (iki bozukluğu rastgele seçmek için) klinisyenler, NPD'si olmayanlara göre depresyonu daha sık teşhis etme eğiliminde midir? Ve depresyon tanısı koyduklarında hastaları için daha olumlu prognoza mı yoksa daha az olumlu prognoza mı sahip oluyorlar? Önerileri nelerdir? Peki tavsiyeleri ne sıklıkla iyi sonuç veriyor, yoksa kötü sonuç veriyor? Bu son derece spesifik bağlamda hangi zihinsel özellikler uyumlu ve uyumsuzdur?

Daha da önemlisi, "kişinin bir şeyi bilmesi mi gerekiyor" yoksa bir konuda kişisel deneyim eksikliği mi daha iyi bir objektiflik sağlıyor?

Ve bazı bozukluklar (daha geniş toplum içinde uyumsuz) klinik ortamda açıkça iyi mi, hepsi zararlı mı, yoksa X bozukluğu olan kişiler Y bozukluğu üzerinde uzmanlaşmalı ve Z bozukluğu olan hastaları tedavi etmekten kaçınmalı mı?

Açıkçası, A havuzunun aslında psikiyatrist olmasına gerek yok. Pratisyen hekimlere, onkologlara, cerrahlara vb. uygulanabilir.

Klinik Denetim ( etkililikle ilgili bu makalelere bakın ) standart bir uygulamadır ve kayıtlı danışmanlar, psikoterapistler, psikologlar, psikiyatristler vb. ve eğitim görenler için uygulama kurallarında zorunludur.

Not: Bu, hat yönetiminden ayrı ve tamamen farklıdır ancak etkili hat yönetimi için gereklidir.

Klinik denetimi yapmanın tek bir yolu yoktur, ancak birkaç prensip vardır…

• Klinik denetim, kişinin normalde yapmayacağı şekilde klinik uygulamasının belirli yönlerine odaklanmasına olanak tanır.
  • önceki eylemin yansıması ve bunun gelecekteki eylem için sonuçlarıyla karakterize edilir
  • Bir klinik süpervizörü sıklıkla denetlenen kişiyi mevcut çalışma biçimlerinin dışında düşünmeye zorlayacaktır.
  • klinik süpervizörü destek ve tavsiye sunacaktır
  • denetlenen kişi alternatif çalışma yollarını ve belirli becerileri öğrenme eğilimindedir
  • Klinik süpervizör, süpervizyon alan kişinin performansının ve refahının kalitesiyle ilgilenecektir; ve yapıcı geri bildirim sunacak
Tüm terapistlerin uygulama kurallarına uyduğunu varsayarsak, tüm klinisyenler işlerini etkili bir şekilde yapma becerilerini etkileyebilecek zihinsel sağlık durumları ve diğer sorunlar açısından izlenecektir.

Klinik süpervizörlerin sadece süpervizyon alan kişiye (terapist) değil, aynı zamanda süpervizyon alan kişinin danışanlarına karşı da bakım görevi vardır ve eğer süpervizör yetkinin kötüye kullanıldığını hissederse, uygulama lisanslarının kaldırılması için bunu yönetim organlarına havale etmelidir.

Süpervizyon alan kişinin etkili bir şekilde hareket etmesini engelleyen herhangi bir zihinsel sağlık sorunu olduğunu hissederlerse süpervizör, süpervizyon alan kişiyi terapiye yönlendirecektir. Gerekirse, terapistin terapi sırasında danışanına zarar vermesini önlemek için daha fazla önlem alabilirler.

1​

Almanya'da ve diğer bazı ülkelerde yalnızca lisanslı uzmanlar psikoterapi uygulayabilir. Lisansüstü eğitim veren kurumlar, başvuranları elemekte ve sadece psikolojik açıdan sağlıklı kişileri kabul etmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Görüş, bir psikoterapistin tamamen "işlevsel" olması gerektiği yönündedir.

2​

Psikoterapistler, üyelerinin sık sık denetlenmesini gerektiren profesyonel bir örgütün üyeleridir. Böylece mesleki davranışlar meslektaşlar tarafından kontrol edilir.

3​

Elbette zeki bir psikopat ya da sınırda yaşayan biri psikolojik işlevselliği taklit edebilecek ve eğitime ve mesleğe gizlice girebilecektir. Psikologlar psikolojik testlerin nasıl çalıştığını bildiklerinden, tarama yapıldığında sağlıklı görünecek yanıtlar verirler.

"Çalışmanız" asla zihinsel bozukluğu olan herhangi bir psikoterapist veya psikoloğu tanımlamayı başaramayacak, çünkü bu insanlar ancak hastalıklarını gizleyebilirlerse ve yüksek eğitimli uzmanlara sağlıklı görünebilirlerse bu konuma ulaşmayı başarabilirler.

4​

"Psikolog" ve "psikoterapist" unvanlarının yasalarca korunmadığı ve herkesin bu tür hizmetleri vasıflarına bakılmaksızın sunabildiği ülkelerde, psikoterapinin durumu o kadar kötü ki, zihinsel olarak bir psikoterapist ile "psikolog" arasında hiçbir fark olmayacağı için çalışmanızın hiçbir anlamı yok. sağlıklı bir şarlatan ve akli dengesi bozuk bir şarlatan.

Geri