• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Hangisi daha hızlı ölümcüldür, UV mi yoksa Isı mı?

Safiye

Yeni Üyemiz
Buna doğrudan bir cevap bulmaya çalıştım ama tüm sonuçlar beni kanser sohbetlerine yönlendirdiğinden bu çok zor. Birinin aşırı sıcaklıklarla ve güneşe maruz kalmayla uğraştığını varsayalım; Havanın açık olduğu bir günde yüksek sıcaklıklara doğru şişen bir günde hangisi daha tehlikelidir; ısı mı yoksa UV mi? Ortam sıcaklığının aynı kalacağı kadar sıcaksa gölgede kalmak daha mı güvenli?

Sıcak çarpması ölümcül olabilir ve nispeten kısa bir sürede, hatta bir saatten kısa sürede meydana gelebilir.

Sıcak çarpması meydana geldiğinde, vücut ısısı 10 ila 15 dakika içinde 106°F veya daha yükseğe çıkabilir. Sıcak çarpması, kişinin acil tedavi görmemesi durumunda kalıcı sakatlığa veya ölüme neden olabilir.
Güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan UV ölümcül olabilir, ancak bu yalnızca yıllar süren maruz kalma ve/veya çoklu şiddetli güneş yanıklarından sonra ve ancak dolaylı olarak ikincil kanser nedeni yoluyla olabilir.

Çoğu cilt kanseri güneş ışığındaki UV ışınlarına maruz kalmanın bir sonucudur. Hem bazal hücreli hem de skuamöz hücreli kanserler (cilt kanserinin en yaygın türleri) vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında bulunma eğilimindedir ve bunların oluşumu tipik olarak ömür boyu güneşe maruz kalma ile ilişkilidir .
Kısacası, hiç kimse öğleden sonra güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalmadan ölmez, ancak insanlar öğleden sonra sıcaktan dolayı ölürler, bu da onu daha kolay ölümcül hale getirir .

Geri