• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Güneş ışığı ve depresyon arasındaki ilişki

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Arka plan bilgisi: Geçenlerde arkadaşımla bir daire kiralarken yaşanan bir anlaşmazlık ve güneşe bakan bir ev kiralaması gerekip gerekmediği konusunda tartıştık. Arkadaşımın depresyon tanısı vardı ve batıya bakan bir odanın yeterince güneş ışığı alamamasına ve sırtının durumunun ağırlaşmasına neden olacağından endişe ediyordu.

Soru: Güneş ışığı ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu anlıyorum, ancak depresyonu tam olarak hangi faktörlerin etkilediğini ve bunların onu şiddetlendirip kötüleştirmediğini bilmekle daha çok ilgileniyorum.

Işık şiddeti
Güneş ışığının süresi
...

(Benim kişisel deneyimime ve) Vikipedi'ye göre, arkadaşınız güneşe maruz kalma miktarının ruh hallerini etkileyebileceği konusunda haklı: "Sıcaklık ve/veya güneş ışığı düşük olduğunda melankolik depresyon görülme sıklığının arttığı bulundu." [Melankoli@Wikipedia]

Bununla birlikte, kişinin güneşe maruziyetini artırmanın (ve depresyonla mücadele etmenin) gün doğumunda günlük yürüyüş planlamaktan her sabah ışık terapisi lambalarının kullanımına kadar başka yolları da vardır ("Işık terapisi aynı zamanda sigara dışı hastalıkların tedavisinde de önerilmiştir). mevsimsel depresyon ve diğer psikiyatrik duygudurum bozuklukları" [ LightTherapy@Wikipedia ]).

Her durumda, depresyonun pek çok türü vardır (ve bu tür zihinsel bozukluklara neden olabilecek pek çok faktör vardır; güneş ışığına maruz kalma eksikliği, aerobik egzersiz eksikliği, dengesiz beslenme, sosyal etkileşim eksikliği, uygunsuz miktar gibi birçok faktörden yalnızca biridir. (uyku vb.) ve Stack Exchange gibi işbirliğine dayalı bir arayüz aracılığıyla da olsa konuyu "İnternetteki kişiler" yerine arkadaşınıza teşhis koyan uzmanla görüşmenizi tavsiye ederim.

Umut ediyorum bu yardım eder!

Geri