• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Generatif Üretim Teknikleri

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Generatif üretim teknikleri ile organik meyve fidanı üretmek için, önce çöğür elde edilmesi amacıyla tohumlar çimlendirilirler. Çimlendirilme aşamasında çimlenmeyi uyartıcı ve hızlandırıcı hiçbir kimyasal yöntem uygulanmaz. Bunun yerine çimlenmeyi engelleyici maddelerin tohumdan uzaklaştırılması ve tohumların dış kabuklarının aşındırılması amacıyla katlama uygulaması yapılır. Katlama süresi, tür ve çeşide bağlı olarak 30-150 gün arasında değişir. Bunun için tohumlar, perlit ya da kum içerisinde nemli tutulacak şekilde uygun kaplarda 7-10 oC sıcaklıklarda bekletilirler. Tohumla çoğaltılan meyve tür ve çeşitlerine ait tohumlar mekanik yöntemle, suya daldırma ve suda bekletme ile çimlendirilebilir. Kışı soğuk geçen yerlerde tohumların doğrudan açık araziye, özel tohum parsellerine veya tarlaya ekilmesi ile katlama yapılmadan iyi sonuç alınır. Bunun yanında çöğür üretiminde uzmanlaşmış üreticilerden hazır çöğür alımıdır. Ancak çöğür üretilen alanların organik yetiştiricilik kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Elde edilen çöğürlere aşı yapılarak istenilen tür ve çeşidin çoğaltımı yapılabilir.
Bir diğer yöntem de dikim yerine doğrudan tohum ekimi ve aşılama ile fidan elde edilmesidir. Bu şekilde elde edilen meyve fidanları stres koşullarına daha dayanıklıdır. Tohumdan çöğür elde edilmesi ve aşılama sonucunda aşılı bitki elde edilmesinin uzun zaman alması bu yöntemin olumsuz yönüdür.

Geri