• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

DOS Derlemesi Onaltılık Sistemi, Modern Hex Düzenleyicisi Onaltılı Sisteminden Farklı mı?

Safiye

Yeni Üyemiz
16bit DOS Oyununda belirli bir Dosyaya karşılık gelen doğru Veri Segmentini bulmaya çalışıyorum. IDA Pro Sürüm 5'teki Derlenmiş .exe Dosyasının Montaj Talimatlarına bakıyorum.

Merak ediyordum, bir Dosya için DOS Montaj Onaltılısı ile modern bir Hex Düzenleyicide açılan bir Dosya arasında bir fark var mı? Söz konusu Dosyayı HxD kullanıyorum, Hex Düzenleyicide Offset(h):220A olarak açıldı

Derlenmiş koddaki Montaj Talimatının bir örneği:- mov ds:264Ah, ax

ds yani Veri Segmenti ds:220Ah ile ilgili bir Kod yok, peki farklılıklar varsa hangi Değeri aramalıyım? Ve bunu başarmama yardımcı olacak çevrimiçi dönüştürücüler var mı? veya manuel olarak nasıl çalışacağını bilen var mı?

Herhangi bir yardım çok takdir edilecektir.

Uç:

DOS exe, DOS/Dosbox tarafından yüklendiğinde "yeniden konumlandırılıyor" - ve PSP'nin arkasındaki yük bölümüne EXE'nin yalnızca başlık olmayan kısmı yükleniyor

ve IDA uzaklıkları farklı şekilde yeniden konumlandırılır: normalde 0x1000 temel adresine ve başlangıç segmenti 0'dır.

yani gerçek yüklenen EXE, dosya olarak EXE ve IDA'ya yüklenen EXE arasında bir eşleme vardır

altıgen sorunuza:

hex hex'tir ancak "ofsetler" hakkında konuşurken birçok fark vardır

1. DOS 1MB ram'da doğrusal ofset?
  2. DOS koçunda segment/ofset işaretçisi?
  3. Dosbox'a yüklenen segment/ofset (hata ayıklayıcı ile/hata ayıklayıcı olmadan)
  4. doğrusal IDA (EA) ofsetleri, IDA'da segment/offset, IDA'da dosya ofseti
  5. EXE görüntüsünde dosya ofseti
  6. EXE dosyasındaki dosya ofseti
  7. yakın/uzak işaretçisi
  8. kod/veri bölümleri, yer paylaşımları ofsetleri
şifreli Çince yazılmış bir kitabı okumak istiyorsunuz - şifre çözme VE Çince hakkında hiçbir şey bilmeden

ve oyun bir çeşit standart dışı kaplama tekniği veya kendi kendini değiştiren kod, hafıza azaltma teknikleri, kısmen paketlenmiş veriler, sadece bu oyunla ilgili garip şeyler gibi sadece bu oyunla ilgili birçok şey kullanıyorsa cevap tamamen farklıdır. kodlamanın eski zamanlarında yapıldı

ve hala önceki 4 soru gibi sorular soruyorsunuz - bağlam dışı sorular, zaten bildiğiniz hiçbir bilgi yok, bu işe yaramıyor

tersine mühendislik düşündüğünüzden çok daha acı verici

belki küçük bir montajcı örneği bulabilir ve insanların bunu size açıklamasına yardımcı olabilirsiniz - belki daha önce göndermiştim :)

Geri