• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

"Ciddi Olmanın Önemi", basmakalıp Viktorya toplumunda kadınlara yönelik muameleyi nasıl etkiliyor?

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Ciddi Olmanın Önemi kitabında Algernon şöyle diyor:

İkincisi, ne zaman orada yemek yesem, bana hep ailenin bir üyesi muamelesi yapılıyor ve ya hiç kadınla ya da iki kadınla birlikte gönderiliyorum. Üçüncüsü, bu gece beni kimin yanına koyacağını çok iyi biliyorum. Yemek masasında her zaman kendi kocasıyla flört eden Mary Farquhar'ın yanına beni koyacak. Bu pek hoş değil. Doğrusu bu hiç de uygun değil. . . ve bu tür şeyler inanılmaz derecede artıyor. Londra'da kendi kocalarıyla flört eden kadınların sayısı tam anlamıyla skandal niteliğinde.
Daha sonra Lady Bracknell şunları söylüyor:

Umarım öyle değildir, Algernon. Masamı tamamen ortadan kaldırırdı. Amcanın yukarıda yemek yemesi gerekecekti. Neyse ki buna alışkın.
Sanırım bunun sebebi ailedeki tek erkek kişi olmasıydı.

Acaba bunlar Viktorya toplumunda kadınlara nasıl davranıldığının tersi mi? Bu oyundaki tersyüz etme ve alayların Viktorya toplumunu nasıl hedef alıp alay ettiğini biraz daha açıklayabilir misiniz?

Bu yorumların genel olarak kadınlara yönelik muameleyle ilgisi olduğunu düşünmüyorum; bunlar sadece Viktorya dönemi resmi yemek geleneklerine yapılan esprili göndermelerdir.

The Art of Dining'de Sara Paston-Williams şöyle diyor: "Bir ev sahibi ve hostes eşit sayıda bayan ve beyefendiyi davet etme konusunda çok dikkatli olacaktır ve ev sahibi, varışından kısa bir süre sonra her beyefendiye hangi hanımı kabul edeceğini veya ' yemeği teslim etti ve bu konuda başka seçeneği yoktu." Muhtemelen, eğer sayılar eşit olmazsa ailenin küçük oğlu ya da Algernon gibi bir yeğen içeri tek başına girmek ya da iki kadına eşlik etmek zorunda kalacaktı.

Algernon'un yokluğunun neden Lord Bracknell'in 'yukarıda yemek yemesini' gerektirdiğini anlamıyorum, çünkü bu iki adam daha az anlamına gelir! Ayrıca ev sahibi normalde en yüksek rütbeli bayan konuğa eşlik ederdi. Muhtemelen bu, heybetli Leydi Bracknell'in kocasını bir hiç olarak gördüğünü gösteriyor.

Masada, esas olarak iki tarafınızdaki insanlarla konuşmanız bekleniyordu, masanın karşısındaki karınızla veya kocanızla sohbet etmek değil. Bu kötü bir davranış olarak kabul edilebilir, ancak Algernon'un bunu 'terbiyesiz' ve 'skandal' olarak tanımlaması mizahi bir abartıdır - aynı zamanda elbette başka birinin kocasıyla flört edilmemesi gerektiği yönündeki gel

Geri