• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Büyük uzay tabanlı teleskoplar ve yapay zeka hakkındaki hikayeyi tanımlayın

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Bir bilim kurgu romanı ya da kısa öykünün başlığını bulmaya çalışıyorum. Konu, bilim adamlarının güneş sistemi etrafında gelişmiş bir yapay zeka tarafından yönetilen büyük bir dağıtılmış teleskop yaratmasıdır.

Gerçekten iyi çalışıyor ve bir ötegezegenin yüzeyini oradaki insanlarla birlikte görmemize olanak sağlıyor. Sorun şu ki, bu gerçek olmayabilir ve yapay zeka sadece insanların görmek istediğine inandığı şeyi yapıyor.

Bunun yapay zeka ile ilgili güncel sorunlara iyi bir örnek olacağını düşündüm, ancak hikayenin kökenini bulamıyorum.

Tam ayrıntıları unuttum ama sanırım Alastair Reynolds'un "On the Steel Breeze" adlı eserinde de benzer bir şey var.

Goodreads incelemesinden :

Büyük gemiler, yıldızlararası boşluğu geçerek, 1. kitapta keşfedilen ve yüzeyine oyulmuş bir eserin bulunduğu, neredeyse birisinin ziyarete gelmesi için yalvaran bir dünyaya ulaşmaya cesaret ediyor.
Ancak teleskop bu dünyayı keşfediyordu; tüm bu verileri tarayan son teknoloji bir yapay zekaya sahipti ve kendi gündemi vardı. Verilerle oynuyor, sol sistemindeki tüm ağlara yayılmış durumda ve kendisini tehdit eden herkesi öldürmeye hazır.

Geri