Bertrand Russell, Matematiğin İlkeleri (1903) adlı eserinde, mantık ve matematiğin temeli olan şey kavramını sunar ve bunun “ tanımlanamaz ” olduğunu belirtir:
Russell'ın bu konuyu tartışacağı başka bir yer bulamadım.
Bu göz önüne alındığında, bana öyle geliyor ki Russell'ın basit bir sözlük tanımından daha kısıtlayıcı bir şeyi kastettiğini varsaymamız gerekiyor, peki o zaman böyle bir şeyin " tanımlanamaz " olduğunu söylerken tam olarak neyi kastetti?
Daha sonraki herhangi bir yazar bu konuyu ele aldı mı ya da belki de Russell'ın imkansız olduğunu düşündüğü şekilde bir tanım yaptı?
İlgili bilimsel referanslar için teşekkür ederiz.
Doğal bir dil ifadesi olarak, muhtemelen dili tüm yetkin konuşmacılar tarafından iyi anlaşılacaktır ve Russell da kesinlikle öyleydi. Eğer x, Fx doğru olacak şekildeyse, o zaman x'in, her biri Fx'i doğru yapan bir veya birkaç olası değeri vardır. Russell'ın kendisi şöyle diyor: " x'in, ϕx'in doğru olduğu tüm değerlerini dikkate alabiliriz. Genel olarak, bu değerler bir sınıf oluşturur ve aslında bir sınıf, bazı önerme fonksiyonlarını karşılayan tüm terimler olarak tanımlanabilir. " Açık görünüyor bana yeter.Matematiğin Tanımlanamayanları
Saf matematiğin tanımı
Saf Matematik, “p, q'yu ima eder” biçimindeki tüm önermelerin sınıfıdır; burada (...) ne p ne de q, mantıksal sabitler dışında herhangi bir sabit içermez. Mantıksal sabitlerin tümü de aşağıdaki terimlerle tanımlanabilen kavramlardır: ima, bir terimin üyesi olduğu sınıfla ilişkisi, öyle bir kavramı, (…)
Sembolik Mantık
(…) tanımlanamazlar olarak alıyoruz (...) öyle ki . Sınıf hesabını karakterize eden bu üç kavramdır.
- Bertrand Russell, Matematiğin İlkeleri (1903)
Russell'ın bu konuyu tartışacağı başka bir yer bulamadım.
Bu göz önüne alındığında, bana öyle geliyor ki Russell'ın basit bir sözlük tanımından daha kısıtlayıcı bir şeyi kastettiğini varsaymamız gerekiyor, peki o zaman böyle bir şeyin " tanımlanamaz " olduğunu söylerken tam olarak neyi kastetti?
Daha sonraki herhangi bir yazar bu konuyu ele aldı mı ya da belki de Russell'ın imkansız olduğunu düşündüğü şekilde bir tanım yaptı?
İlgili bilimsel referanslar için teşekkür ederiz.