• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Akla gelebilecek her şey mantıksal olarak mümkün mü?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Bana sık sık, eğer bir şeyi tasavvur edebilirsek, o şeyin mantıksal olarak mümkün olduğu öğretildi. Ancak giderek daha fazla kişi bana bu iki kavramın analitik olarak farklı olduğunu düşündürüyor. Örneğin zamanda geriye yolculuk yapmayı çoğu zaman düşünebiliriz, ancak bunun mantıksal olarak imkansız olduğunu kanıtlayan çok sayıda metafiziksel argüman vardır. Her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten bir Tanrı'yı da tasavvur edebiliriz, ancak mantıksal kötülük sorunu böyle bir kavramın mantıksal olarak da çelişkili olduğunu düşündürür. Tüm bu argümanlara sempati duymuyorum, ancak bana öyle geliyor ki, bu argümanların sonuçları, mantıksal olarak imkansız olduğunu kanıtlamayı amaçladıkları şeyleri kavrayabildikleri halde, hepsi doğru olabilir .

Sorunuz, akla gelebilecek kelimesinin çeşitli anlamlara sahip olması nedeniyle ortaya çıkıyor. Mümkün olanın eşanlamlısı olarak kullanılabilir (ya da imkansızın eşanlamlısı olarak düşünülemez) veya kişinin aklına gelebilecek herhangi bir şeyi ifade etmek için daha gevşek bir şekilde kullanılabilir. Örneğin:

Marco Ocram'ın sıkıcı bir roman yazması düşünülemez fikri, açıkça tasarlanmış bir fikrin akıl almaz olarak tanımlandığı ve akıl almaz olanın söz konusu olamayacağı anlamında kullanıldığı bir kelime oyunu örneğidir.

On başlı bir bilgisayarın kendi kendini yemesi hakkında çılgınca bir fikir tasarlamıştım; bu , saçma bir düşünceyi belirtmek için kullanılmasının bir örneğidir.

Yukarıdakiler göz önüne alındığında, sorunuzun cevabı, akla gelebilecek kelimenin hangi anlamını aklınızda bulundurduğunuza bağlı olacaktır. Akla yatkın olanın bir anlamı mantıksal olarak mümkün olana eşittir; diğerleri yapmıyor.

Akla yatkın olmanın kesin bir tanımı yoktur. Ortak dilde, bir kişi için kavranabilir olanın, ikinci bir kişi için mutlaka kavranabilir olması gerekmez. Aksine, çelişkili olmayan her ifade mantıksal olarak mümkün olarak tanımlanır , yani en az bir mümkün dünyada geçerlidir.

Ben de sizin gibi bu iki özelliğin birbirinden farklı olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen, kişi belirli bir kavramı kabul etmeden ya da belirli bir durumu hayal etmeden önce kendine şu soruyu sorabilir: "Kavram ya da işlerin durumu mantıksal olarak mümkün mü, yoksa bir çelişki mi üretiyor?" Mantıksal olasılık açısından kavram kontrol edilir. Testi geçememesi durumunda kişi gebe kalmayı reddeder.

Şu ana kadar, her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten bir tanrı kavramının, sonuç olarak düşünülmemiş bir kavram olduğunu düşünüyorum.

Bir kenara: Kendinizi neden “hume'dan tutkulu bir hoşlanmayan” olarak tanımlıyorsunuz?

Geri