• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Akış Diyagramı Nedir?

Kemal Ayhan

Administrator
Yönetici
Akış diyagramı, algoritmaların şekil ve sembollerle ifade edilmesidir. Akış şemasında her adım birbirinden farklı anlamlar taşıyan şekillerden oluşur ve adımlar arasındaki ilişki oklar ile gösterilir. Kodlanacak programın akış şemasının oluşturulması, sürecin daha kolay çözümlenmesine yardımcı olur.

Akış diyagramlarında farklı şekiller kullanılır.
Bugün ne yapmak istiyorum?” sorusunu akış şemasına çevirebiliriz.

Problem: Bugün ne yapmak istiyorum?

“Dışarı çıkmak istiyor musun?” sorusuna “Evet” cevabını veriyorsanız hava durumu bilgisini alınırsınız. Hava yağmurlu ise botlarınızı giyip, şemsiyenizi alarak dışarı çıkabilirsiniz. Hava yağmurlu değilse spor ayakkabılarınızı giyip dışarı çıkabilirsiniz.

“Dışarı çıkmak istiyor musun?” sorusuna “Hayır” cevabını veriyorsanız “Kitap okumak istiyor musun?” sorusu sorulur. Bu soruya “Evet” cevabını veriyorsanız sevdiğiniz bir kitabı okumaya başlayabilir, “Hayır” cevabını veriyorsanız sevdiğiniz bir müziği açıp dinleyebilirsiniz.
İki sayının toplamını bulmak için kullanılan akış diyagramı da aşağıdaki gibidir.

1. Başlama işleminden sonra kullanıcıdan birinci sayıyı girmesi istenir.
  2. Girilen bu değer A değişkenine aktarılır.
  3. Ardından ikinci sayıyı girmesi istenir.
  4. Bu değer de B değişkenine aktarılır.
  5. A ve B toplanıp sonuç değeri bulunur.
  6. Sonuç değeri ekranda yazılır.
  7. Son olarak da bitirme işlemine gelinir ve akış diyagramı biter.

Tüm işlem “Başla” ve “Bitir” şekilleri arasında gerçekleşir.

Geri