• Eğitim sadece okula gitmek ve bir derece kazanmakla ilgili değildir. Bilginizi genişletmek ve yaşam hakkındaki gerçeği almakla ilgilidir. – Shakuntala Devi

Ahlak ve adalet anlamsız mı? Filozoflar onlar hakkında ne düşünüyor?

Mandıra Filozofu

Moderator
Yönetici
Ahlak ve adalet kavramlarını merak ediyorum. Nesnel bir gerçeklikleri var mı, yoksa sadece kendimiz için yarattığımız öznel yanılsamalardan mı ibaretler? Bunlar anlamsız mı? Bunları kesin ve tutarlı bir şekilde nasıl tanımlayabiliriz? Bunu yapmak mümkün mü?

Adalet ve ahlakın kesin ve kesin olarak tanımlayabileceğimiz bir şey olduğunu düşünmüyorum çünkü bunlar zamanla değişiyor ve kültürden kültüre değişiyor. Bunların anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bir şeyin ilk etapta “kesinlikle” doğru olup olmadığının zamanla değişeceğini ya da kişilere bağlı olacağını düşünmüyorum. Bu yüzden ahlak ve adaletin tutarlı olmadığını düşünüyorum ve bunların var olduğuna kendimizi inandırdığımız ve neyin iyi neyin kötü olduğunu belirleyebileceğimiz bir "yalan"a çok yakın olduklarını düşünüyorum.

Adaletin büyük ölçüde ahlaka bağlı olduğunu düşünüyorum. Bir şeyin kötü olduğunu söylersek, örneğin adam kaçırmanın ahlaki açıdan yanlış olduğunu söylersek, o zaman kaçıranları cezalandıran bazı yasalar çıkarabiliriz. Ancak bir şeyin kötü olduğunu bilsek bile suçlar için nasıl bir ceza sistemi oluşturacağız? Bir an için kesin bir ahlak sistemi oluşturduğumuzu ve en karmaşık senaryolarda bile neyin iyi, neyin yanlış olduğunu %100 kesinlikle söyleyebildiğimizi hayal edelim; peki adaletin amacı nedir? Suçluları cezalandırmak mı? Bu suçu işlememek insanlara korku salmak mı? Suçluları rehabilite etmek mi? Farklı cevaplar adaletin çeşitli tanımlarını içerecektir. Adaletin amacının insanlarda suç işlememeye yönelik korku yaymak olduğunu varsayalım; o zaman birçok suçun cezası olarak kamuya açık infaz yapılacaktır. Bir başka soru da, bir suç için uygun cezanın ne olduğunun nasıl belirleneceğidir? Bu, belirli bir suçun ne kadar yaygın olduğuna bağlı mı?

Bence çoğu insan ahlakın mutlak bir şey olduğunu düşünüyor; yalan söylemenin kötü olduğu ve öldürmenin kötü olduğu gibi. Ancak bu çok temel ve temel senaryolarda geçerlidir. Savaşlar gibi daha karmaşık senaryolarda ahlak ve adaletin ne anlama geldiğini ve neyin iyi neyin kötü olduğunu nasıl tanımlayacağımızı tanımlamak çok zor olacaktır.

Her şeyi Saf Matematik ile karşılaştırmayı seviyorum. Nesnel gerçekle kastettiğim şu; eğer bir ahlaki aksiyomlar sistemi yaratabilirsek, bu aksiyomlar üzerinde hemfikir olan hiç kimse bu aksiyomların sonuçlarına karşı çıkamaz. Matematiğin mutlak gerçeğe en yakın şey olduğunu düşünmeyi seviyorum çünkü insanların matematikteki bir kanıt (eğer aksiyomlar üzerinde anlaşırlarsa) dışında dünyadaki herhangi bir konuda aynı fikirde olmadıklarını hayal edebiliyorum, ama benim ahlak, adalet vb. sosyal kavramlarda gördüklerim. tam tersi. İnsanların sebepleri büyük ölçüde inançlarına, dinlerine vb. bağlı olacaktır. Bir fikre inanan biriyle, onu yanıldığına ikna edecek bir konuşma yapmak çok zordur.

Çözüm
Bir işçi sınıfı filozofu olarak bu konudaki görüşüm:

Evet, ahlakın nesnel olmadığına katılıyorum. Eşcinsel evliliğin ahlaki olup olmadığını belirleyecek bilimsel bir deney yok. Özneler ve onların tanım gereği nesnel olmayan istek ve arzuları olmadan ahlak olmaz.

Ahlak bir toplumsal sözleşmedir. Bir konuda hemfikirsiniz: Eğer bana X (veya Y) yapmazsanız, ben de size X yapmayacağım. Sosyal hayvanların bilinçsiz ahlakları vardır, insanlarda ise hem bilinçli hem de bilinçsizdir. Bilinçli ahlaka gelince, bunlar büyük ölçekli toplumsal müzakerelerin sonucu oldukları için gerçekten de zamana ve yere göre değişirler.

Oysa tarihte sürekli 'nesnel ahlak' iddiaları olmuştur. Bana göre bunlar manipülatif. Bunlar müzakerede kendi sesinizi...
Bir işçi sınıfı filozofu olarak bu konudaki görüşüm:

Evet, ahlakın nesnel olmadığına katılıyorum. Eşcinsel evliliğin ahlaki olup olmadığını belirleyecek bilimsel bir deney yok. Özneler ve onların tanım gereği nesnel olmayan istek ve arzuları olmadan ahlak olmaz.

Ahlak bir toplumsal sözleşmedir. Bir konuda hemfikirsiniz: Eğer bana X (veya Y) yapmazsanız, ben de size X yapmayacağım. Sosyal hayvanların bilinçsiz ahlakları vardır, insanlarda ise hem bilinçli hem de bilinçsizdir. Bilinçli ahlaka gelince, bunlar büyük ölçekli toplumsal müzakerelerin sonucu oldukları için gerçekten de zamana ve yere göre değişirler.

Oysa tarihte sürekli 'nesnel ahlak' iddiaları olmuştur. Bana göre bunlar manipülatif. Bunlar müzakerede kendi sesinizi yükseltmeye ve muhalefetinizi susturmaya yönelik bir girişimdir.

'Nesnel ahlak' genellikle sıradan 'aptal' insanların bunu sorgulamaması gerektiği anlamına gelir. Kral öyle söylüyor. Tanrı öyle diyor. Büyükler öyle söylüyor. Neyin 'objektif' olup neyin olmadığı iktidardaki insanlar tarafından, genellikle onların yararına belirlenir.

Bu yanılsamadan kurtulduğunuzda, tüm ahlakın bir yanılsama olduğunu düşünmeniz anlaşılır bir durumdur. O değil. Biz sosyal bir türüz ve ahlak bizim bir parçamızdır. 'Nesnel ahlak' yanılgısından arınmış olarak demokratik ahlakın gerçekliğini görebilirsiniz . Tüm zorlukları ve zorluklarıyla. Büyük bir grubun bir konuda düşünmesini ve anlaşmasını sağlamak kolay değil...

Çözüm
Hukuk, hukuk bilgisi, bilimi, çalışması veya felsefesi anlamına gelir. Bunlar, 30 yıl önce içtihat okuduktan ve ardından ahlaki eylemler, adalet ve adaletsizlik konusundaki bilişsel deneyimim üzerine düşündükten sonra vardığım sonuçlardır. Hukuk okurken hemen şu sonuca vardım: "Adalet yok! Yalnızca adalet sistemi var!"

Ahlaki yargılar dramatik bağlamda ortaya çıkan bilişsel bir sürecin ürünleridir. Baruch Spinoza ahlaki yargı kalıplarını azaltma ve analiz etme araçlarını sağlar. Duygulanımı, sebebine dair bir fikrin eşlik ettiği arzu, zevk veya acı hissi olarak tanımlar.

Bir neden fikrine, nedenin kaynağı olarak atıfta bulunuyorum. Nedenin kaynağı, dramatik bağlamda daha ayrıntılı olarak açıklanana kadar genel bir kavramdır. Spinoza, nedenin genel kaynaklarını Tanrı, Doğa, benlik ve diğerleri için genel terimlerle eşleştirir. Doğayı nedenin nihai kaynağı olarak düşündüğümüzde, dramada ahlaki yargılar yoktur. Tanrı'yı, benliği ve diğer(ler)i nedenin kaynağı olarak düşündüğümüzde ahlaki yargılar ve duygular mevcuttur. İnsanlık dramasında ahlaki ve ahlaki olmayan (doğal) neden kaynakları arasındaki çizgiler bulanık veya belirsizdir. Bir kurt aya uluyabilir. İnsan doğanın güzelliğine hayret edebilir ya da fırtınanın ortasında kadere öfkelenebilir!

Ortak hukuk, toplumsal anlaşmazlıkların çözümü bağlamında hakimlerin hukuki muhakemesini ifade eder. Dolayısıyla ortak hukuk, davacı (mahkemeden çare arayarak şikayette bulunan) ile (şikayete veya davaya yanıt vermek zorunda olan) davalı arasındaki fiili anlaşmazlıklar bağlamında, adalet ve adaletsizlik duygusuyla ilgili tarihi bir akıl yürütme bütünüdür. olumsuz bir temerrüt kararının olumsuz sonucunu doğurma riski).

Ortak hukuk mahkemeleri davanın kaynaklarını bu genel ayrımlara ayırır. İlk olarak, uzak (nihai) ve yakındaki (yakın) neden arasındaki ayrım. İkincisi, nedenin insani (ahlaki) ve insani olmayan (doğal) kaynağı arasındaki ayrım. Üçüncüsü, tek veya ortak sebep kaynağı arasındaki ayrım. Ortak neden, iki veya daha fazla bağımsız neden kaynağının tanınmasıdır. Ahlaki yargı yalnızca dramatik hukuk bağlamında insanların eylemlerine uygulanır. Mahkemeler eylemlerinden dolayı Tanrı'yı veya Doğayı sorumlu tutamaz.

Ortak hukuk, mahkemelerin adalet sisteminin sonuçlarıyla ilgili otorite kaynağı olduğu ve polisin mahkeme kararını uygulamaya hazır olduğu hükümet benzeri bir işlevdir. Bu işlevler, yasama, yürütme organı ve mahkeme sisteminin, adil veya ahlaki bir toplumda kamu yararına sağlanması amaçlanan hizmetler olarak vergilerle ödendiği resmi Devlet bünyesinde organize edilmiştir. Hukuk otokratları, mahkemeleri ve polis teşkilatını, adalet sistemini kendi siyasi gündemine göre yönlendiren siyasi bir grupla doldurmaya çalışıyor.

Anarşik özgürlükçü filozoflar, Devlet baskısı olmadan işleyen daha adil bir dünya hayal ediyorlar. Özgürlükçüler bireysel özgürlüğe değer verirler ve polis baskısını en aza indirmeyi veya ortadan kaldırmayı isterler. Zorlama, adalet sistem(ler)inin kullandığı bir araçtır ancak aynı zamanda zorlanan bireyin iradesine yönelik bir kötülük veya zarardır. O halde, hukuk açısından bakıldığında, ister resmi ister gayri resmi olsun, adalet sistemi, bu tür bir zorlama kullanma hakkı iddiası altında zorlamanın haklı bir şekilde kullanılmasıyla ilgilenir. Ben ergenlik çağındayken ağabeyim sık sık şunu sorar: "Kim öldü ve seni otorite yaptı?" Küçük erkek kardeşim, dış otorite kaynaklarına yanıt olarak sık sık "Boş kafalı!" diyor. Örneğin mülkiyet hakları, kıt ekonomik kaynaklarla ilgili faaliyetlerle ilgili olarak bireylere yetki verir. Adalet sistemi veya hukuk kuralları, sosyal drama bağlamında bir eylemin yapılması veya yapılmaması için yetki tahsis etmeye çalışır.

Ortak hukuk mahkemeleri, kamu politikasına aykırı olmayan geçerli sözleşmeleri uygulamaya hazırdır ve ortak hukuk, sözleşme dışı dava edilebilir zararları suç veya haksız fiil olarak tanımlar. Sözleşmeler ve haksız fiiller medeni hukuk olarak adlandırılmaktadır çünkü şikâyetler ve hukuki çareler mali zararların ve/veya tedbir kararlarının verilmesiyle ilgilidir. İhtiyati tedbir, uyuşmazlığın taraflarından birinin ne yapması veya yapmaktan kaçınması gerektiğini belirten bir mahkeme kararıdır. Mali zararlar, insanların para kültürlerinde genellikle bir miktar para olarak ifade edilen ekonomik kaynakların (yasal mülkiyet devri) ödenmesi anlamına gelir. Suçlar, toplum vicdanına aykırı olarak diğer bireylere zarar veren, para cezası ve hapis cezasıyla cezalandırılan eylemlerdir.

Serbest piyasa ekonomik sistemi olarak adlandırılan sistemde, Egemen hükümet muhasebe birimini ($, dolar) tanımlar ve daha sonra hem devlet borcunu hem de özel sektörün mali tasarruflarını artırmak için bütçe açığı harcamaları (bir dönem boyunca gelirleri aşan mali harcamalar) yoluyla para yaratır. . Modern bankalar, banka varlıklarını (vadesi gelen kredileri) ve para arzını (banka mevduat yükümlülüklerini) artıran sözleşmeler yaparak yoktan para yaratma yetkisine sahiptir. Banka dışı sektör, diğer banka dışı kuruluşlarla, bankalarla ve hükümetlerle sözleşmeler oluşturarak ve sözleşmeler imzalayarak ekonomik zenginlik ve gelir elde etmektedir. Bu oyunlardaki ahlaki aktörlerin, hükümet görevlileri ve özel çıkarlar olarak kamu görev ve yükümlülükleri vardır. Sözleşmelerin, haksız fiillerin, suçların, özgürlüğün, anlaşmazlıkların ve hükümetin veya hükümet benzeri yetkililerin zorlayıcı yetkilerinin sözde serbest piyasa sisteminin doğasında bulunduğunu görüyoruz. Çünkü ahlaki yargıları adalet ya da adaletsizlik duygusuyla deneyimliyoruz. Sanırım diğer ebeveynlik yapan maymunlar (sözde alt maymunlar) da temel ahlaki duygularımızı yaşıyorlar, ancak resmi kavramlar veya sosyal kurumlar olmadan.

Hukuki bir anlaşmazlığın tarafları veya bir ceza davasının sonucu söz konusu olduğunda, çoğu zaman her iki taraf da sonuçtan memnun değildir. Onun için diyorum ki, adalet yok! Sadece adalet sistemi var!

Geri